Quiz Miscellany 3

27 01 2010

 Q1.India’s largest tour operator. Was in the news for IPO. Name it.

 Ans .COX & KINGS 

Q2. Which brand was first woven into a computer game (advergame) ?

Ans. McDonald’s  in 1973 as a part of a DEC game – Moonlander. 

 Q 3. In Chetan Bhagat’s new book  2 States,  after graduating from IIM-A ,which companies do KRISH and ANANYA join ?

 Ans. Citibank and HLL 

 Q 4. BA and IBERIA are  to merge. To which country does IBERIA belong?

Ans. Spain  

Q 5. Which company is acquiring the telecom equipment company 3 COM ?

Ans .HP  

Q 6. Which indian IT major has instituted an award for excellence in science, modelled on Nobel prize?

Ans. Infosys   

Q 7. This 90-year-old is the chief designer of IZHMASH arms factory. Name him and his creation.

Ans. Mikhail Kalashnikov. AK-47

Q 8 . Under which brand name have SISTEMA SHYAM launched their mobile service?

Ans. MTS

Q 9. What is the service of RENT the RUNWAY?

Ans. A haute couture rental through mail order 

Q 10. Whose byline is “Committed to improving the state of the world”?

Ans. World Economic Forum. 

Q  11. Name the new venture fund launched by the Murthys of Infosys?

Ans. Catamaran

– G. Mohan





Differential Pricing, Yield Management and 3 Idiots

6 01 2010

The Aamir Khan starrer 3 Idiots has had a bumper opening and is now a blockbuster hit. Interestingly, on the same day three friends of mine watched the movie during the New Year weekend i.e. the second week for the movie, in three different cities. One friend watched the movie with his family in a single screen theatre in Bhilai (Chhattisgarh). Another friend watched with his family in a Multiplex -Big Cinemas in Mulund. I watched with my family, in the Cinemax multiplex at Banjara Hills, Hyderabad.

Three friends watching the same movie on a particular weekend is a coincidence, but does not deserve a post. The point to note is the ticket prices paid for the same movie in the three places. The friend in Bhilai paid Rs 25 for a ticket. I paid Rs 100 per ticket and my friend in Mumbai paid, hold your breath, Rs 600 per ticket (it was a recliner seat). Same movie, same day, only difference was the location. All the tickets were bought from the counter, hence, there was no ‘black’ component.

Subsequently, six more friends chipped in with inputs on the pricing of 3 Idiots in their respective cities/towns.

SV informed that he watched in the INOX multiplex in Kolkata and paid Rs 400 for the ticket. SG watched in Big Cinemas Vashi, Navi Mumbai and paid Rs 220 per ticket. RK saw “3 idiots’ in Satyam Multiplex -Chennai and paid Rs 120 per ticket.GD informed that Pune Multiplex ticket price was Rs. 250 in the New Year weekend. RC informed that she saw the movie in a single-screen theatre in Bhubaneswar, reluctantly sitting in the rear stall, paying Rs 50 per ticket, which included a black component of Rs 25.  VS saw it in Durg in a single-screen theatre and paid Rs 50 per ticket.

 Whereas, the range of ticket price from Rs 25 to Rs 600 establish that there are several segments within urban India.

Creating a product like a movie, which cannot be customized for local markets and yet getting the differential pricing aligned with multiple levels of price elasticity existing within urban India calls for sophisticated skills in yield management. The distribution and exhibition links of the film industry’s value chain have to grapple with complexities of high order. In the case of 3 Idiots,clearly, credit is due not only to the content and promotion aspects of the film.

– G. Mohan








%d bloggers like this: