Quiz Miscellany 4

15 02 2010

Q.1. The Union Environment Minister Jairam Ramesh is being accused of being an agent of which MNC by the green activists?

Ans. Monsanto

Q2.What does the phrase ‘The Great Firewall of China’ refer to?

Ans. Chinese censoring of the Internet

Q3.Name this Pepsico brand which was acquired from Quaker Oats and is sold as ‘World’s No 1 sports drink’.

Ans. Gatorade.

Q4. What is ‘Wrap rage’?

Ans.  Extreme anger caused by product packaging that is difficult to open or manipulate:)

Q5.Which legendary economist once said ‘When facts change, I change’?

Ans.  John Maynard Keynes

Q6. Falaknuma palace was the residence of the Nizam of Hyderabad. It is being restored and converted into a luxury hotel. Which group?

Ans.  Taj

Q7.What is a sovereign debt crisis ?

Ans. When the govt of a country is on the verge of default on its debt. Greece is now on the verge of one

Q8.What unconventional way to combat corruption has been used by an Indian NGO 5thpillar ?

Ans. A zero rupee currency note printed and distributed to people so that when a govt official asks a bribe he is presented this note which has no value

Q 9.Who publishes a magazine titled HARPO ?

Ans. Oprah Winfrey. Oprah read backwards

Q 10. Who or what has the Wired magazine nominated for Nobel Peace prize this year ?

Ans. The Worldwide web

Q 11. What unique service does commuteeasy.com provide to the residents of Bengaluru ?

Ans. Carpooling

Q 12. ‘Large inheritances can kill heirs’ says this Russian billionaire who gave away 2.1 bn $ like Gates and Buffet. Name him.

Ans. Vladimir Potanin

Q 13. Which indian bank has introduced a floating rate deposit where interest rates can change every quarter ?

Ans.  HDFC BANK

Q 14. Which EPL match had the first live 3D broadcast on Skysports ?

Ans. Arsenal vs Man-U on 31st JAN 2010

Q 15. ‘Let’s begin’ is the new corp tagline of ESSAR group. Essar began as a partnership between the brothers S and R. Name them.

Ans. Shashi and Ravi Ruia

Q 16.This visionary former Chairman of ONGC took it global and acquired MRPL. He had a public spat with petroleum minister?

Ans. Subir Raha

Q17. Which global steel major has acquired over 34 % stake in UTTAM GALVA ?

Ans. Arcelor Mittal

Q 18. Ran Niwas Mirdha Cong leader who died recently headed the JPC to probe the 1992 stock scam. Who was the chief villain of this scam ?

Ans. Harshad Mehta

– G. Mohan








%d bloggers like this: